Zajęcia z zawodoznawstwa

18 kwietnia zainteresowani uczniowie klas ósmych mieli okazję wziąć  udział w dniu otwartym zorganizowanym w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie.

Młodzież mogła podejrzeć pracę na kuchni oraz w cukierni. Co odważniejsi podjęli się "wyzwania sztućcowego" i mieli okazję wymieszać sobie pysznego drinka.

Ósmoklasiści zostali oprowadzeni po szkole i warsztatach. Omówione zostały oferowane przez szkołę następujące kierunki :

  • technik hotelarstwa,
  • technik żywienia i usług gastronomicznych,
  • technik usług kelnerskich,
  • kucharz,
  • cukiernik,
  • kelner,
  • magazynier logistyk,
  • pracownik obsługi hotelowej .

Autor : Joanna Gąbka-Siedlaczek

 

30 listopada 2022 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie odbyło się podsumowanie projektów unijnych w programie POWER VET i Erasmus+ oraz współpracy z niemieckim Europa-Park.

Uczniowie klas 8a oraz 8b zostali zaproszeni na  warsztaty „Europejskie umiejętności”, podczas których mogli nabyć różne umiejętności z branży gastronomicznej, hotelarskiej i magazynowo-logistycznej.

Ósmoklasiści mieli okazję zapoznać się z ofertą 5-letniego Technikum Gastronomicznego oraz  3-letniej Branżowej Szkoły I stopnia. Dowiedzieli się jakie możliwości na przyszłość daje nauka w tej szkole.

Uczniowie oraz kadra pedagogiczna ZSG-U pięknie i rzeczowo zaprezentowała swoje talenty i zarazem swoją szkołę.

Autor : Joanna Gąbka-Siedlaczek

  

  

  

  

 

DZIEŃ ZAWODOWCA

9 marca 2020r uczniowie klasy VIII a  skorzystali z zaproszenia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych z Chorzowa i wzięli udział w ciekawych zajęciach prowadzonych w ramach Tygodnia Otwartego. Swoją wizytę zaczęliśmy od szkolnych warsztatów.

Pierwsza grupa uczniów pod czujnym okiem swych starszych kolegów przygotowała i upiekła ciasteczka-wiatraczki oraz pyszne pizzerinki.  Ponadto dziewczęta miały okazję obserwować artystyczne wykonanie dekoracji na tort z masy cukrowej. Znalazł się również czas na degustację.

Druga grupa była z wizytą w pracowni obsługi gości. Grupa kelnerów przedstawiła zebranym charakterystykę zawodu oraz zasady profesjonalnego nakrycia stołu. Był również czas na ćwiczenia polegające na nakryciu naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków. Ósmoklasiści mieli także okazję poznać tajniki łamania serwetek i parzenia kawy. Odważniejsi mogli sprawdzić się w roli baristów.

Kolejnym punktem wizyty w Chorzowie było przejście do głównego budynku szkoły. Młodzieży pokazano niezwykle ciekawie wyposażoną pracownię historyczną , nowoczesne przyrządy w sali geograficznej oraz jaskinię wiedzy matematycznej. Był również czas na omówienie projektów i programów w jakich bierze udział szkoła.

Ósmoklasiści i wracali pełni pozytywnych wrażeń. Kto wie, może wśród nich kryje się kolejny Masterchef J.

 

Joanna Gąbka-Siedlaczek

 

 

Autor: Joanna Gąbka-Siedlaczek
NA GÓRĘ