Zajęcia z zawodoznawstwa

DZIEŃ ZAWODOWCA

9 marca 2020r uczniowie klasy VIII a  skorzystali z zaproszenia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych z Chorzowa i wzięli udział w ciekawych zajęciach prowadzonych w ramach Tygodnia Otwartego. Swoją wizytę zaczęliśmy od szkolnych warsztatów.

Pierwsza grupa uczniów pod czujnym okiem swych starszych kolegów przygotowała i upiekła ciasteczka-wiatraczki oraz pyszne pizzerinki.  Ponadto dziewczęta miały okazję obserwować artystyczne wykonanie dekoracji na tort z masy cukrowej. Znalazł się również czas na degustację.

Druga grupa była z wizytą w pracowni obsługi gości. Grupa kelnerów przedstawiła zebranym charakterystykę zawodu oraz zasady profesjonalnego nakrycia stołu. Był również czas na ćwiczenia polegające na nakryciu naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków. Ósmoklasiści mieli także okazję poznać tajniki łamania serwetek i parzenia kawy. Odważniejsi mogli sprawdzić się w roli baristów.

Kolejnym punktem wizyty w Chorzowie było przejście do głównego budynku szkoły. Młodzieży pokazano niezwykle ciekawie wyposażoną pracownię historyczną , nowoczesne przyrządy w sali geograficznej oraz jaskinię wiedzy matematycznej. Był również czas na omówienie projektów i programów w jakich bierze udział szkoła.

Ósmoklasiści i wracali pełni pozytywnych wrażeń. Kto wie, może wśród nich kryje się kolejny Masterchef J.

 

Joanna Gąbka-Siedlaczek

 

 

Autor: Joanna Gąbka-Siedlaczek
NA GÓRĘ