Zajęcia z zawodoznawstwa
18 kwietnia zainteresowani uczniowie klas ósmych mieli okazję wziąć udział w dniu otwartym zorganizowanym w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie.
Młodzież mogła podejrzeć pracę na kuchni oraz w cukierni. Co odważniejsi podjęli się "wyzwania sztućcowego" i mieli okazję wymieszać sobie pysznego drinka.
Ósmoklasiści zostali oprowadzeni po szkole i warsztatach. Omówione zostały oferowane przez szkołę następujące kierunki :
- technik hotelarstwa,
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik usług kelnerskich,
- kucharz,
- cukiernik,
- kelner,
- magazynier logistyk,
- pracownik obsługi hotelowej .
Autor : Joanna Gąbka-Siedlaczek
30 listopada 2022 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie odbyło się podsumowanie projektów unijnych w programie POWER VET i Erasmus+ oraz współpracy z niemieckim Europa-Park.
Uczniowie klas 8a oraz 8b zostali zaproszeni na warsztaty „Europejskie umiejętności”, podczas których mogli nabyć różne umiejętności z branży gastronomicznej, hotelarskiej i magazynowo-logistycznej.
Ósmoklasiści mieli okazję zapoznać się z ofertą 5-letniego Technikum Gastronomicznego oraz 3-letniej Branżowej Szkoły I stopnia. Dowiedzieli się jakie możliwości na przyszłość daje nauka w tej szkole.
Uczniowie oraz kadra pedagogiczna ZSG-U pięknie i rzeczowo zaprezentowała swoje talenty i zarazem swoją szkołę.
Autor : Joanna Gąbka-Siedlaczek
DZIEŃ ZAWODOWCA
9 marca 2020r uczniowie klasy VIII a skorzystali z zaproszenia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych z Chorzowa i wzięli udział w ciekawych zajęciach prowadzonych w ramach Tygodnia Otwartego. Swoją wizytę zaczęliśmy od szkolnych warsztatów.
Pierwsza grupa uczniów pod czujnym okiem swych starszych kolegów przygotowała i upiekła ciasteczka-wiatraczki oraz pyszne pizzerinki. Ponadto dziewczęta miały okazję obserwować artystyczne wykonanie dekoracji na tort z masy cukrowej. Znalazł się również czas na degustację.
Druga grupa była z wizytą w pracowni obsługi gości. Grupa kelnerów przedstawiła zebranym charakterystykę zawodu oraz zasady profesjonalnego nakrycia stołu. Był również czas na ćwiczenia polegające na nakryciu naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków. Ósmoklasiści mieli także okazję poznać tajniki łamania serwetek i parzenia kawy. Odważniejsi mogli sprawdzić się w roli baristów.
Kolejnym punktem wizyty w Chorzowie było przejście do głównego budynku szkoły. Młodzieży pokazano niezwykle ciekawie wyposażoną pracownię historyczną , nowoczesne przyrządy w sali geograficznej oraz jaskinię wiedzy matematycznej. Był również czas na omówienie projektów i programów w jakich bierze udział szkoła.
Ósmoklasiści i wracali pełni pozytywnych wrażeń. Kto wie, może wśród nich kryje się kolejny Masterchef J.
Joanna Gąbka-Siedlaczek