Świąteczne warsztaty gastronomiczne

         

      10 grudnia grupa pasjonatów kulinarnych z klas gimnazjalnych miała możliwość wzięcia udziału w „Świątecznych warsztatach gastronomicznych” na zaproszenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych z Chorzowa. 

Pierwsza grupa uczniów pod czujnym okiem swych starszych kolegów przygotowała, upiekła i udekorowała pierniczki . Grupa druga zajęła się przygotowaniem pysznych muffinek czekoladowych z kremem kajmakowym.

Kolejnym punktem warsztatów była wizyta w pracowni obsługi gości. Grupa kelnerów przedstawiła zebranym charakterystykę zawodu oraz zasady profesjonalnego nakrycia stołu. Był również czas na ćwiczenia polegające na nakryciu naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków. Gimnazjaliści mieli także okazję poznać tajniki łamania serwetek i parzenia kawy. Odważniejsi mogli sprawdzić się w roli baristów.

Gimnazjaliści wracali pełni pozytywnych wrażeń. Kto wie, może wśród nich kryje się kolejny Masterchef.

NA GÓRĘ